Nepportemonnee

Plots hoor je achter je:”Je geld of je leven!”.

Je hart gaat te keer. Je weet niet goed wat je moet doen. Je probeert je om te draaien om te zien wat er precies gebeurt…

“Blijf voor je kijken! Hier dat geld!” Van schrik kijk je weer voor je want met deze persoon valt niet te spotten. Je pakt je portemonnee en geeft hem over je schouder aan de overvaller. Je krijgt nog een duw in de na terwijl de overvaller wegrent.

Dit is een hele nare situatie om mee te maken. Maar (en dit klinkt een beetje vreemd) heb je er wel eens bij stil gestaan hoe zo’n overvaller zich voelt? Het lijkt of ik partij ga kiezen voor een crimineel, maar dat is natuurlijk niet zo. Als je weet hoe een overvaller denkt en wat hij (of zij) voelt kan je dat helpen.

Stel je voor dat jíj degene bent die een overval moet plegen. Je wil er waarschijnlijk voor zorgen dat je niet wordt herkend, want als dat gebeurt hangt er een straf boven je hoofd. Je dreigt wel met de dood maar stel dat iemand niet mee werkt, dan wil je slachtoffer toch liever niet vermoorden. Een moord word namelijk veel beter onderzocht door de politie en de straffen zijn vele malen hoger dan voor je oorspronkelijke misdaad. Een overval plegen is zeer stressvol!

Het lijkt me duidelijk dat we van deze kennis gebruik kunnen maken om zo snel mogelijk, ongeschonden uit de situatie te komen. In het algemeen geldt: als we doen wat er gezegd wordt is de kans op overleven groter. Natuurlijk zijn er grenzen. Die zijn voor iedereen anders. In dit artikel schrijf ik daarover.

Een trucje om je portemonnee te beschermen is een nepportemonnee. Gewoon een goedkoop modelletje gevuld met wat kleingeld en wat waardeloze pasjes, bonnetjes en dergelijke. Zorg er wel voor dat je naam en andere persoonlijke gegevens nergens op staan (b.v. een oude bankpas).

De overvaller zal achteraf denken dat je gewoon niet zo rijk was als hij inschatte. En zelfs als hij geweten had dat je redelijk veel geld bij je had was hij waarschijnlijk allang bezig met ontsnappen toen hij de portemonnee in zijn handen had.

Dit is niet een truc die ikzelf heb bedacht. Ik pikte hem een paar jaar gelden ergens op. Persoonlijk denk ik dat de truc vaak zal werken maar niet altijd. Brutale overvallers zullen in staat zijn de portemonnee voor je neus openen en leeg kiepen tot ze iets waardevols tegenkomen. Ik vraag me af wat ze zullen doen als ze je echte portemonnee vinden…

De truc is daarentegen denk ik erg effectief voor mensen die geen portemonnee bij zich dragen maar wel worden overvallen. In plaats van tegen te werken kun je nu mee werken en voorkom je stress veroorzakende dialogen als:
“Handen omhoog! Geef me je geld.”
“HUH!? Ik euh…. Ik heb geen geld bij me.”
“Kom op, niet liegen! Hier je geld.”
“Serieus, ik heb echt niks bij me.”
etc.

De nepportemonnee is een mooie afleiding om je leven te redden als je stress wilt reduceren bij je overvaller. Je kunt het gebruiken om je echte portemonnee te beschermen, maar ik zeg erbij dat je niet weet wat een overvaller zal doen als hij erachter komt dat je hem bedriegt…
En als je dat risico neemt voor je portemonnee dan moet je misschien eens gaan nadenken over de inhoud van je portemonnee. (Een goede (reis)tip hier zou zijn dat je de kostbaarheden verspreid over je lichaam. Dan ben je niet alles in een keer kwijt.)